Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přebuz

Přebuz 

Pozůstatky bývalých cínových dolů a zpracovatelských závodů z druhé světové války.

csc_0668.jpg

Opuštěný důl Přebuz. Pro někoho mohou být zpustlé ruiny závodu místem až s mystickou atmosférou. V tomto směru si s Rolavou v ničem nezadá bývalý cínový důl Přebuz, ležící jen pár set metrů od stejnojmenného městečka. Také tady hornická činnost probíhala stovky let a rozsah prací během války výrazně předčil předchozí dolování. Na rozdíl od Rolavy ale Rudné doly Příbram tento důl provozovaly i po válce. Uzavřely ho nicméně již v roce 1948, později zde probíhaly už jen průzkumné práce.                                                

       csc_0628.jpg        

Ruiny dolu Přebuz jsou mnohem opuštěnější než komplex Rolava, protože nelákají tolik turistů. Z příjezdové lesní cesty je nejprve vidět velká plocha se zarostlými pozůstatky úpravny a trafostanice. To ale není až tak zajímavé. Na to hlavní lze narazit až po odbočení na užší pěšinu doprava za areál.

csc_0727.jpg

 

Zarostlá cesta vede podél dlouhé betonové zdi a ústí u konstrukce bývalé těžní věže hlavní šachty. Vysoký železobetonový skelet stojí na okraji travnatého palouku obklopeného lesem. Kombinace bujné přírody a zpustlé betonové stavby vytváří skutečně až magickou atmosféru. Obě technické památky stojí za návštěvu.

 

                                                           csc_0716.jpg

 

csc_0657.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář